Kategórie: Sebapoznanie

Ako rakovina ovplyvňuje psychiku a ako môže pomôcť psychológ

Rakovinu zvyčajne sprevádzajú ťažké emocionálne zážitky a zmeny v živote človeka. Ako môžu správy o diagnóze, liečbe a následnej rehabilitácii ovplyvniť duševné zdravie? A prečo je taká dôležitá podpora nielen príbuzných, ale aj psychológa?

PSYCHIATRICKÉ ZMENY U PACIENTOV S RAKOVINOU

Stanovenie diagnózy a začatie liečby

Psychologický dopad samotnej diagnózy je obrovský, bez ohľadu na štádium ochorenia. Po zistení diagnózy je človek dezorientovaný, príliš podráždený, nadmerne unavený a precitlivený. Aktivujú sa mechanizmy subjektívneho vnímania svojho nového stavu a postavenia: vzniká úzkosť z nepredvídateľnej budúcnosti, nové okolnosti nútia človeka neustále myslieť na chorobu a premietať si rôzne, väčšinou negatívne, životné scenáre.

Okrem pocitov extrémnej úzkosti a beznádeje sa môžu vyskytnúť aj somatické prejavy stresu – poruchy spánku a celková únava. Objavuje sa jedna z ústredných obsesívnych myšlienok: “Prečo sa to stalo práve mne?” a pri hľadaní odpovedí sa objavujú pochybnosti o správnosti svojho konania. V tomto období ľudia strácajú obvyklú orientáciu v živote a veľmi potrebujú pochopenie zo strany rodiny a priateľov.
Po začatí liečby nastupujú psychologické obranné mechanizmy, objavuje sa určité prijatie svojho stavu a fixácia na postoj “som v starostlivosti kvalifikovaných lekárov, ktorí mi pomôžu”. V tomto období je veľmi dôležité, aby toto presvedčenie posilňovali zdravotnícki pracovníci a psychológovia.

Po operácii

Pre väčšinu ľudí sa pooperačné obdobie stáva “ostrovom pokoja”, keď obavy dočasne ustúpia. Zároveň sa však môžu objaviť starosti o prácu, rodinu a každodenný život. Ďalším traumatizujúcim faktorom môže byť aj strach z možnej recidívy. Na zvládnutie negatívnych zážitkov je potrebné sústrediť sa na “tu a teraz” a všímať si pozitívne zmeny v zdravotnom stave.
Po operácii sa pacienti zvyčajne chcú čo najrýchlejšie vrátiť do normálneho života, ale potreba pravidelných návštev lekára a zapojenie sa do ďalšej terapie môže mať významný vplyv.
V tomto období sa tiež môže stať, že sa izolujete a stratíte záujem o rodinné záležitosti a záležitosti. Udalosti, ktoré mu predtým prinášali radosť, sa teraz stávajú nepodstatnými. Je to spôsobené adaptáciou na nové životné podmienky. Nie je potrebné veci urýchľovať: najlepším riešením je poskytnúť dostatok času na všetky potrebné procesy.

AKO MÔŽE POMÔCŤ PSYCHOLÓG

Ako už bolo spomenuté vyššie, v každej fáze liečby sa môže objaviť celý rad emocionálnych a psychosomatických reakcií, s ktorými nie je ľahké sa vyrovnať vlastnými silami. Vďaka spolupráci s odborníkom bude pre pacienta jednoduchšie rozvinúť vnútorné psychologické zdroje na racionálne riešenie situácie. Psychológ mu môže pomôcť pochopiť príčiny a mechanizmy týchto pocitov, nájsť harmonické spôsoby ich prekonávania a nastaviť pacientovi konštruktívnu cestu vpred.
Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

19 hodín ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

2 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

3 dni ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

4 dni ago

Všetko pre seba, nič pre iných: prečo je sebectvo vlastne užitočné

Koľkokrát v živote sme už počuli vetu: "To je ale sebec!" A znie to výrazne…

5 dní ago

Kríza 47 rokov: prečo je tento vek taký kritický

Počas života prechádzame rôznymi vekovými krízami. Nedávny výskum vysvetlil, prečo sa práve tri roky pred…

6 dní ago