Kategórie: Sebapoznanie

Ako prestať odkladať veci: 3 jednoduché techniky

Máte pripraviť veľkú správu a chodíte po dome a premýšľate, kde ešte umyť, upratať a vyčistiť? Áno, práve hľadáte príležitosť, ako odložiť prácu na neskôr, a vy to viete! Čo robiť v takomto prípade, vysvetľuje obchodný psychológ.

ČO JE PROKRASTINÁCIA

Prokrastinácia nie je len odkladanie vecí, ale vnútorný konflikt medzi tým, čo „musíme“ urobiť, a tým, čo naozaj chceme urobiť. V tomto prípade, keď sme „zatĺkli“ nejakú záležitosť, zbláznime sa zo stresu a pocitu viny, pretože si uvedomíme, že to aj tak musíme urobiť.

Áno, nie je to lenivosť, bez ohľadu na to, ako veľmi sa tak cítite.

Existuje dôvod, prečo vás vaša psychika núti nahrádzať jednu činnosť druhou a robiť hromadu rôznych „naliehavejších vecí“ namiesto jednej skutočne dôležitej

„Musíme pochopiť, že prokrastinácia nesúvisí len s lenivosťou, ale aj s našimi emóciami a zmyslom pre čas,“ vysvetľuje obchodná psychologička Anna Machová. – Často vzniká v dôsledku rôznych vnútorných konfliktov. Potrebné činnosti nezodpovedajú túžbe, neprinášajú vám osobne potešenie alebo želaný výsledok. Dôležité sú skôr pre vašich kolegov, známych a pre vás – žiadna motivácia“.

Ale aj keď vec potrebujete a je zaujímavá, stále ju môžete odložiť na neskôr len preto, že sa bojíte, že ju nebudete schopní zvládnuť. Psychológ potvrdzuje: strach zo zlyhania alebo nedokonalosti je ďalšou príčinou prokrastinácie.

„Tretím dôvodom je nedostatok štruktúry a plánovania,“ hovorí odborník. – Neistota spočíva v tom, že nie je jasné, ako začať alebo ako rozdeliť úlohu na menšie kroky, to môže viesť k prokrastinácii.“

AKO BOJOVAŤ PROTI PROKRASTINÁCII – 3 KROKY

1. Nájdite motiváciu

Samotná sila vôle tu nestačí. V prvom rade musíte pochopiť svoje skutočné túžby a nájsť pre seba motiváciu. Napríklad: „Teraz dokončím tento nudný projekt, aby som si vybudoval dobrú povesť do budúcnosti a získal dôležitejšie a zaujímavejšie projekty.

„Je dôležité pochopiť, čo presne vás motivuje a čo je pre vás dôležité,“ radí Anna Machová. – Ak sa úloha nezhoduje s vašimi skutočnými túžbami, možno by stálo za to prehodnotiť svoje ciele a priority. Pokúste sa identifikovať, aké emócie alebo obavy vám bránia v začatí alebo dokončení podnikania.“

2. Stanovte si ciele

Druhá vec, ktorú treba urobiť, je vypracovať jasné ciele a plány. Nesnažte sa celú úlohu zvládnuť naraz, ale rozdeľte si ju na viacero malých krokov. Dokončenie každého z nich vám dodá sebadôveru a predstavu o tom, koľko vám ešte zostáva dokončiť.

Nastavte si odmeny za dosiahnutie malých cieľov, aby ste si udržali záujem a motiváciu.

3. Všetko si naplánujte

Tretím krokom je plánovanie. Pre mnohých ľudí je to najťažšia časť. Vytvoriť si zoznam úloh a akčný plán, štruktúrovať ho podľa dôležitosti nie je problém, ale dodržať ho je…

„Existuje mnoho nástrojov a aplikácií, ktoré vám môžu pomôcť pri riadení času a úloh,“ radí odborník. – Používajte digitálne kalendáre, aplikácie na ich správu, poznámky a pripomenutia, aby ste si zorganizovali svoje záväzky a sledovali svoj pokrok.“

V tejto fáze by ste si mali osvojiť ďalšie dve dôležité zručnosti súvisiace so schopnosťou nebrať všetko na seba. Sú to talent delegovať úlohy na iných, najmä ak nie sú vašimi prioritami, a schopnosť povedať „nie“, aby ste si nebrali nepríjemné úlohy, ktoré budete odkladať na neskôr.

AKO SA NAUČIŤ RIADIŤ ČAS – 3 TECHNIKY

1. Eisenhowerova metóda

Technika, ktorú vyvinul 34. prezident Spojených štátov Dwight Eisenhower, ktorý viedol krajinu v rokoch 1953 až 1961.

Pomáha zoradiť úlohy podľa dvoch hlavných kritérií: dôležitosti a naliehavosti. Výsledkom sú celkovo štyri kategórie:

  • Dôležité a naliehavé;
  • Dôležité, ale nie naliehavé;
  • Naliehavé, ale nie dôležité;
  • Ani naliehavé, ani dôležité.

V rozšírenej verzii metódy sú ďalšie dve charakteristiky prípadov: „inšpirujúce“ a „prekážajúce“. To pomáha podrobnejšie posúdiť, ktoré úlohy by sa mali vykonať osobne, delegovať, vykonať neskôr alebo sa od nich úplne upustiť.

2. Technika blokovania času (Time blocking)

Jej podstata – vyčlenenie určitých časových blokov na splnenie konkrétnych úloh. Napríklad teraz strávite 10 minút odpovedaním na e-maily, potom 15 minút tvorbou pracovného plánu atď. V prvom rade by ste mali vyčleniť čas na nepríjemné úlohy. Nastavte si časovač a nerozptyľujte sa, kým nebudete počuť zvuky slobody.

Mimochodom, psychológ radí kombinovať túto metódu s metódou „Najskôr zjedz žabu“ – spočíva v tom, že na začiatku pracovného dňa najprv vykonáte najnepríjemnejšiu a najťažšiu úlohu. Všetko ostatné sa potom zdá ako maličkosť.

3.  Metóda Ivy Lee

Podnikateľská konzultantka Ivy Leeová navrhuje nasledovné: každý večer si urobte zoznam šiestich najdôležitejších úloh na nasledujúci deň a stanovte si ich priority. Nasledujúci deň dokončite každú úlohu postupne, pričom na ďalšiu prejdite až po dokončení predchádzajúcej.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 charakteristiky ľudí, ktorí porušujú hranice iných ľudí

Mnohí ľudia majú pravidelne problémy s ochranou svojich hraníc: sme zvyknutí komunikovať pokojne a snažíme…

2 dni ago

5 najčastejších vecí, ktoré spôsobujú problémy ľuďom s veľmi vysokým IQ

Superinteligenti často zlyhávajú vo veciach, ktoré sú pre ľudí s priemernou inteligenciou ľahké. Otestujeme to?…

3 dni ago

Päť znakov silnej ženy

Žena v domácnosti alebo kariéristka - na tom nezáleží. Sila ženy nespočíva v úlohe, ktorú…

4 dni ago

Ako sa dozviem, kto som?

Dnes máme viac možností žiť svoj život podľa svojich túžob. Môžeme sa ľahšie vzdať presvedčení,…

6 dní ago

Ako sa vyrovnať s depresiou: osobné skúsenosti a odporúčania pre vás a vašich blízkych

Niekto dodnes neverí v existenciu depresie, niekto sa jej bojí alebo ju považuje za jeden…

7 dní ago

Osem znakov, že ste empatik

O výhodách a spôsoboch, ako rozvíjať empatiu nečítal (a nenapísal) desiatky článkov, zdá sa, len…

1 týždeň ago