Kategórie: Sebapoznanie

9 najväčších sklamaní v živote každého človeka

Je známe, že naše očakávania sú našimi problémami. Keď však splnený sen nezodpovedá obrazu, ktorý sme si dlho pestovali, je ťažké zadržať slzy. Zostavili sme výber vecí, z ktorých sú mnohí ľudia najviac sklamaní – a vysvetlili, prečo.

Na sociálnych sieťach sa pravidelne objavujú skladby, v ktorých ľudia hovoria o najväčších sklamaniach vo svojom živote – hoci od nich kedysi očakávali veľa. Tu sa dozviete, čo sa dostalo do rebríčka 9 najlepších snov, ktoré vás po splnení môžu priviesť do depresie.

1. DETI

Do detí ľudia vkladajú tie najodvážnejšie nádeje: veria v ne ako vo vlastné pokračovanie, ako v prísľub svetlej a bezoblačnej budúcnosti. Dieťa však nemusí plniť očakávania rodičov – a môže sa stať tým, čím chce. Nemusí byť také múdre, ako si vysnívali jeho matka a otec, nemusí byť také odvážne a ambiciózne… Nakoniec sa z neho nemusí vykľuť veľmi dobrý človek. Tak či onak, ľudia sú zo svojich detí často sklamaní.

2. VYSOKO PLATENÁ PRÁCA

Každý sníva o tom, že bude postupne stúpať po kariérnom rebríčku a zarábať dosť na to, aby uspokojil všetky potreby podľa Maslowovej pyramídy. Dlho očakávaná pozícia v spoločnosti, o ktorej ste tak dlho snívali, sa však môže ukázať ako stresujúca kvôli veľkej zodpovednosti, prepracovanosti, zničeniu osobného života a podlomenému zdraviu.

3. VÄČŠÍ DOM

Snívali ste niekedy o vlastnom dome, o tom, že sa dostanete zo stiesnenej škatule bytu so susedmi, ktorí sa krčia za stenami? Veľký dom je zodpovednosť, pretože jeho údržba si vyžaduje veľa času a peňazí. A väčšinu problémov, ktoré sa riešia v mestských komunálnych službách, budete musieť vziať na seba.

4. VLASTNÝ PODNIK

Kto z nás nesníval o tom, že si otvorí vlastnú firmu, že bude pracovať “pre seba, nie pre strýčka”, že si bude sám plánovať pracovný deň, víkendy a sviatky? Nakoniec sa z človeka, ktorý začal podnikať, vykľuje jeho otrok – pretože podnikanie si vyžaduje neustálu pozornosť, neustále finančné injekcie a nové nápady.

5. PENZIJNÝ SYSTÉM

Mnohí ľudia snívajú o dôchodku – konečne budete mať dostatok času na svoje obľúbené aktivity, knihy a sebarozvoj. Žiaľ, sklamanie prichádza rýchlo, najmä ak je suma peňazí, z ktorej musíte vyžiť na mesiac, pomerne skromná. Bude vás to stáť veľa úsilia, aby ste si neskracovali večery pred televízorom.

6. VILA PRI MORI

Ďalší “modrý sen” mnohých ľudí. Nezabúdajte, že filmový dom pri mori alebo oceáne neruší potrebu pracovať – nebudete sa teda môcť kúpať, opaľovať a túlať po pobreží 24 hodín denne. V lete vás budú otravovať návštevy priateľov a príbuzných, ktorí chcú žiť pri mori zadarmo. A tiež – nezabudnite na davy turistov, ktorí čoskoro zaplaví pláže.

7. YACHTA

Mnohí ľudia obľubujú jachting a chcú si kúpiť osobné plavidlo, na ktorom môžu organizovať hlučné večierky alebo príjemné večery s blízkymi. V skutočnosti však ľudia k tomuto koníčku pomerne rýchlo vychladnú, najmä preto, že je sezónny. A údržba jachty je pomerne nákladná.

8. STRETNUTIE S VAŠÍM IDOLOM

Mnohí ľudia snívajú o tom, že sa porozprávajú alebo si urobia selfie so svojím obľúbeným spevákom, hercom alebo televíznym moderátorom, ale keď k stretnutiu konečne dôjde, dostaví sa sklamanie. Ukáže sa, že nie je taký zaujímavý a charizmatický, ako vyzeral na obrazovke, vyzerá horšie ako v časopisoch a správa sa nie príliš úctivo – pretože fanúšikovia ho húfne otravujú.

9. MANŽELSTVO

Keď sa ľudia berú, dúfajú v “šťastie až do smrti” – a často toto rozhodnutie urobia, keď sú bláznivo zamilovaní a nevstanú z postele. Časom sa však vzťah stáva pokojnejším, jasnejším… a nudnejším. A ľudia na sebe navzájom objavujú aj veľa chýb, s ktorými sa nevedia zmieriť.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

15 hodín ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

2 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

3 dni ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

4 dni ago

Všetko pre seba, nič pre iných: prečo je sebectvo vlastne užitočné

Koľkokrát v živote sme už počuli vetu: "To je ale sebec!" A znie to výrazne…

5 dní ago

Kríza 47 rokov: prečo je tento vek taký kritický

Počas života prechádzame rôznymi vekovými krízami. Nedávny výskum vysvetlil, prečo sa práve tri roky pred…

6 dní ago