Kategórie: Sebapoznanie

7 jedál, ktoré sme v detstve nemilovali, ale v dospelosti sme ich ocenili

Od lásky k nenávisti je jeden krok – alebo niekoľko rokov.

1. PEČEŇ

Mnohé deti nemajú radi pečeň pre jej horkú chuť a zvláštny zápach, ale s pribúdajúcim vekom ju začíname oceňovať pre jej zdravotné výhody a chuť: pečeň je bohatá na vitamíny a minerály a je zdrojom bielkovín. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby, z ktorých aspoň jeden môže osloviť aj toho najrozmarnejšieho gurmána.

2. HUBY

Niekedy sa deti boja jesť huby, pretože si myslia, že sú jedovaté – aspoň tak sú zobrazené v kreslených filmoch. Až ako dospelí si uvedomujeme, aký chutný a zdravý môže byť tento produkt ako prísada do šalátu alebo ako samostatné jedlo.

3. HRAŠKA

Hrášok sa deťom často hnusí pre svoj vzhľad a konzistenciu. Hrášok je však bohatý na bielkoviny, vitamíny a minerály. Možno ho použiť do polievok, zemiakovej kaše, príloh a iných jedál – ako dospelí dokážeme oceniť jeho chuť a prospešnosť viac ako kedykoľvek predtým.

4. CUKETA

Cukety majú neutrálnu chuť, preto im deti často nevenujú pozornosť – táto zelenina sa im zdá byť celkom nevýrazná. Všetko sa zmení, ak z nich pripravíte lievance, nákypy alebo dokonca dusené mäso: s korením a v kombinácii s inými produktmi sa cukety „premenia“ na nepoznanie.

5. TEKVICA

Tekvica má nezvyčajnú sladkastú chuť, zvláštny vzhľad a štruktúru, ktorá sa deťom nemusí páčiť. Chute sa však vekom menia a to, čo sa kedysi zdalo nechutné, sa môže stať obľúbeným jedlom – a tekvica nie je výnimkou, napríklad pokiaľ ide o tekvicový koláč.

6. RYBA

Ryby so svojím nepríjemným zápachom, kosťami a klzkou kožou môžu byť pre deti nočnou morou, ku ktorej sa môžu len priblížiť. Na to, aby ste si na ne zvykli a ocenili ich prínos pre organizmus, niekedy stačí len vyrásť.

7.POHÁNKA

V detstve sa pohánka často varí s mliekom, čo nemajú rady všetky deti. Okrem toho samotné krúpy majú špecifickú chuť a vôňu. Aj tu, podobne ako pri iných jedlách, hrá veľkú úlohu kulinárska kreativita: pridajte do kaše trochu viac cukru alebo ju podávajte ako prílohu k obľúbeným babičkiným rezňom – a ťažko nájdete niečo, čo bude chutnejšie.

 

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Ako sa dostať z otupenosti: 10 tipov japonského neurológa

Ako si zhromaždiť myšlienky, keď máte pred sebou veľa úloh a v hlave hmlu? Aká…

1 deň ago

Čo je serotonín a či vás môže urobiť šťastnými: vysvetlenie klinického psychológa

Serotonín sa zvyčajne nazýva hormónom šťastia, ale v tomto názve sú dve chyby. Po prvé,…

2 dni ago

Psychológovia odhalili, prečo sa naši partneri v reálnom živote nezhodujú s predstavami o ideáli

Koho si vyberáme v skutočnosti? Nová štúdia romantických preferencií odhalila nečakané výsledky. Keď hľadáme romantického…

4 dni ago

Žiť “tu a teraz”: prečo je to potrebné?

Často počúvame výzvu "žiť v prítomnosti", "žiť tu a teraz". Čo to však znamená? A…

5 dní ago

Desať spôsobov, ako trénovať “svaly odvahy”

Odvahu potrebuje z času na čas každý. "Vnútorný strážca" nás však chráni pred bolesťou, rizikom…

6 dní ago

Keď pointless fun nie je tak úplne pointless

Prvky #pointlessfun môžu byť prekvapivým a účinným nástrojom v občianskej obrane demokracie, najmä v prostredí,…

6 dní ago