Kategórie: zdravie a krása

6 príznakov, že alkohol už ničí váš mozog

Alkohol je celkom organicky vpletený do nášho každodenného života – pohár vína s cestovinami pri večeri, fľaša piva večer s priateľmi, pár panákov v bare… Ak však konzumáciu alkoholu nekontrolujete, môžete si privodiť množstvo problémov nielen s pamäťou.

Alkohol má na organizmus deštruktívny účinok – s tým sotva bude niekto polemizovať. Inými slovami, pitie alkoholu by ste nemali ani démonizovať, ani pestovať – a vaše zdravie sa vám za to poďakuje.

PREVENCIA ALZHEIMERA

Vedci však tvrdia, že nadmerné pitie alkoholu môže vyvolať skorý rozvoj demencie. Ako choroba postupuje, človek postupne stráca svoju osobnosť, má čoraz častejšie výpadky pamäti, ťažko sa orientuje v čase a priestore a nemusí spoznávať ani svojich blízkych.

Alzheimerova spoločnosť tvrdí, že všetko sa začína zhoršením pamäti – ak teda pravidelne pijete alkohol, analyzujte, ako často ste v poslednom čase zabúdali.

 

Otázky pre vlastné testovanie

Úvodné samovyšetrenie môže pozostávať zo šiestich otázok, z ktorých každá sa týka varovného príznaku poškodenia mozgu alkoholom. Pokúste sa na ne odpovedať, ale buďte k sebe čo najúprimnejší. To vám môže umožniť uvedomiť si, že alkohol už spustil deštruktívne procesy vo vašom mozgu.

 

1.Zistili ste v poslednom čase, že je veľmi ťažké sústrediť sa na určitú úlohu a neustále vás niečo rozptyľuje?

2.Zistili ste, že je ťažké zvládnuť domáce a iné problémy, ktoré ste predtým vyriešili za pár sekúnd? Je pre vás niekedy desivé, že musíte veci plánovať a organizovať?

3.Pristihli ste sa pri tom, že je ťažké stanoviť si jasný cieľ a je pre vás ťažké urobiť rýchle rozhodnutie v tej či onej situácii?

4.Opustili ste koníčky, ktoré vás kedysi bavili?

5.Je pre vás nesmierne ťažké zachovať pokoj – neustále ste podráždení a nahnevaní a zdá sa vám, akoby vaše emócie ovládali vás, namiesto toho, aby ste vy ovládali ich?

6.Je pre vás čoraz ťažšie komunikovať s inými ľuďmi – ich správanie a konanie vás mätie, stali ste sa menej empatickými?

Ak ste sa trafili do väčšiny týchto bodov, je čas byť opatrný. Na začiatok by ste sa mali upokojiť: v počiatočných štádiách sa dá situácia zachrániť. Na to by ste sa, samozrejme, mali vzdať alkoholu a v prípade potreby navštíviť protidrogového terapeuta.

 

 

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

23 hodín ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

2 dni ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

3 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

4 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

4 dni ago

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia…

6 dní ago