Kategórie: Sebapoznanie

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia a sústrediť sa na hlavné veci. Často si však tie najdôležitejšie veci nevšimneme a dostanú sa pod vplyv stereotypu. Automaticky nám unikajú dôležité veci a potom ľutujeme, čo sme nedosiahli.

AKÉ CHYBY V MYSLENÍ NÁM BRÁNIA ŽIŤ

Čo robiť? Spoznajte nepriateľa na prvý pohľad a používajte účinné metódy boja proti nemu. Máme za čo bojovať – v stávke sú naše vlastné životy. Pochopme, čo sú to stereotypy – pasce, ktoré nám stoja v ceste.

1. “Pokiaľ som si nič nevybral, sú mi k dispozícii všetky možnosti, celý svet”

Tento prístup je zásadne nesprávny: v skutočnosti sa príležitosti otvárajú až po vašej voľbe, predtým sú to len predpoklady a sny. Práve voľba vám umožní urobiť prvý krok a získať “spätnú väzbu” z reality, ktorá buď zničí ilúzie, alebo vám pomôže pohnúť sa zvoleným smerom. Hovoríme o voľbe ako o zavedení niečoho zásadne nového do života, o spôsobe vytvárania budúcnosti: začatie podnikania, narodenie dieťaťa alebo nový obrat v rodinných vzťahoch.

2. “Niekto iný vie, čo mám robiť”

Prečo mnohí z nás milujú testy osobnostných typov, horoskopy, veštenie a s detskou radosťou sa pozerajú na tých, ktorí nám s istotou vysvetľujú, akí sme a čo by sme mali robiť? Odkiaľ sa berie táto viera vo “vonkajšie zázraky”? Otázka je skôr rečnícka, ale, iste súhlasíte, že by ste asi chceli získať niečo ako kompas Jacka Sparrowa, ktorý vždy ukazuje len jeden smer: kam presne on, Jack, potrebuje ísť. Ale len my môžeme zistiť, kam máme ísť.

3. “Ak nerobíte vážne rozhodnutia, nebudete robiť osudové chyby.”

Obrátená strana mince s názvom “kto nič nerobí, nerobí chyby” nás presviedča, že najbezpečnejšie je nerobiť nič. Faktom však je, že cieľ je abstraktný a konkrétny je len prostriedok na jeho realizáciu.

Povedzme, že si chcete otvoriť podnik – to je váš cieľ

Prostriedkom na jeho realizáciu bude konkrétna reklamná agentúra, ktorú vytvoríte. A aj keď sa vám na začiatku nepodarí dosiahnuť jej ziskovosť, nie je to nič hrozné. Budete si môcť vybrať iný, rastúci a menej konkurenčný trh, kúpiť úspešnú franšízu a získať chýbajúce podnikateľské zručnosti.

Keď si zvolíte cieľ a budete smerovať k jeho realizácii, uvedomíte si, či ťažkosti spočívajú v prostriedkoch alebo v nedostatku správnych zručností. Ani jedno nie je fatálne, dá sa to napraviť.

4. “Mám 50 rokov, je neskoro niečo zmeniť” alebo “Mám 50 rokov, ešte mám všetko pred sebou”

Zdanlivo protichodné správy – tak prečo sú v tom istom odseku? Pokiaľ sme nažive, máme čas a zdroje. Otázkou je, koľko, aké sú a ako ich čo najefektívnejšie aktivovať a využívať.

Nezáleží na tom, koľko máme rokov alebo koľko nám zostáva do konca života.

Život je obmedzený časom a zdrojmi. Je chybou myslieť si, že môžeme všetko nechať tak, pretože nám zostáva veľa času alebo ho máme málo. Otázkou je, ako chceme zostávajúci čas prežiť a čo chceme dosiahnuť.

5. “Najdôležitejšie je niečo urobiť, a potom nás čaká úspech”

Márnivosť a bezcieľna činnosť (to, čo sa nazýva “strieľanie vrabcov kanónom”) málokedy vedú k výsledkom. Svoje ciele môžete dosiahnuť – otázkou je, čie a za akú cenu. Neponáhľajte sa “niečo urobiť”, najprv si vyberte z možného a želaného, stanovte si cieľ. Potom budú všetky vaše kroky presné a bude dostatok energie na všetko, čo potrebujete.

6. “Prečo niečo meniť, keď je všetko v poriadku tak, ako je?”

Len si predstavte, čo sa stane s vaším obľúbeným domom, ak v ňom desať rokov nič nezmeníte. Prinajmenšom bude chátrať a vôbec nebude taký, ako ste ho mali radi. Nič na svete nestojí na mieste. Nedostatočný vývoj nevyhnutne vedie k degradácii. Aj keď chceme, aby veci zostali také, aké sú, musíme vynaložiť úsilie. A keďže úsilie je aj tak potrebné, prečo život nielen udržiavať, ale pravidelne doň vnášať niečo nové? Úsilie je rovnaké a výsledok je rádovo silnejší.

AKO SA DOSTAŤ Z TÝCHTO PASCÍ

Snažiť sa ich obísť je zbytočné. Najlepším spôsobom je naučiť sa robiť rozhodnutia. Tým sa hranice života rozšíria natoľko, že prerastieme staré obmedzenia a mylné predstavy, a tým aj problémy s nimi spojené.

Ide o to, aby ste si vybrali niečo nové, niečo, čo nepríde samo, bez námahy.

O voľbe, o ktorej snívame, ale často sa ju bojíme urobiť, pretože zmení náš život. Schopnosť rozhodnúť sa je nám geneticky daná ako spôsob, ako realizovať to najlepšie z dostupných možností. Musíme v sebe túto schopnosť len aktivovať. Nech je váš život jasný a plný tých realizovaných príležitostí, ktoré ste si sami vybrali.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

18 hodín ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

2 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

3 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

3 dni ago

Ste nepozorný, a to je úplne normálne. Prečo?

Čo je príčinou toho, že s pribúdajúcim vekom strácame schopnosť sústrediť sa? A dá sa…

6 dní ago

Prečo pociťujeme hnev a agresiu? Mali by sme s ňou bojovať?

Agresia je prirodzenou súčasťou ľudského života. Je to inštinktívna reakcia, ktorá sa zvyčajne objavuje v…

1 týždeň ago