Kategórie: Sebapoznanie

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame sa na budúcnosť, možnosti a príležitosti. “Zabudnite na to a choďte ďalej!” – hovoria tí, ktorí sa snažia pochopiť svoje problémy pochádzajúce z detstva. Hovoria to tým, ktorí nepoznajú psychickú traumu, ktorú dieťa v nefunkčnej rodine získava.

PREČO JE TAK ŤAŽKÉ ZABUDNÚŤ NA NEGATÍVNE LEKCIE

Mnohí ľudia si dobre pamätajú situácie, ktoré zmenili ich detstvo na nočnú moru. Pamätáme si, že šikanovanie bolo tímovým športom: sestry a bratia sa ho ochotne zúčastňovali spolu s rodičmi. Pamätáme si, ako nás matka dlhé dni prehliadala kvôli drobnému priestupku, otcov krik nás desil a vyvolával v nás pocit osamelosti.

Oveľa ťažšie sa nám pracuje s tým, ako toto zneužívanie ovplyvnilo a stále ovplyvňuje nás a naše správanie. Podľa teórie pripútanosti interakcia s členmi rodiny v detstve vytvára v nevedomí pracovné modely: spoločné predstavy o ľuďoch, komunikácii a živote všeobecne.

Detské vnímanie veľkého sveta je formované tým, čo pozorujú v malom rodinnom svete.

Ak ste vo svojej rodine milovaní a chránení a cítite sa dostatočne sebavedomo, aby ste objavovali nové veci a riskovali, svet sa vám pravdepodobne bude zdať plný príležitostí na komunikáciu, vzťahy a naplnenie. Aj keď budete čeliť nepriazni osudu, budete odolní, budete ju vnímať skôr ako výnimku než ako normu a budete schopní si z tejto skúsenosti vziať dôležité ponaučenie. Takto vidí svet človek s bezpečným typom pripútanosti.

Ak sa však v rodine akceptuje šikanovanie a zneužívanie a dieťa je ignorované alebo zosmiešňované pre svoju precitlivenosť, vytvorí si iný pohľad na svet. Nemilované dieťa, ktoré nie je brané vážne a je neustále z niečoho obviňované, sa chráni tým, že sa obklopí “pancierom” a stiahne sa pred vlastnými emóciami. Dieťa, ktorému sa veľmi nedostáva lásky a pozornosti, zostáva otvorené, ale je stále v strehu zo strachu, že bude odmietnuté.

AKÉ MYLNÉ PREDSTAVY SA UČIA DETI V DYSFUNKČNÝCH RODINÁCH

Nižšie uvedené mylné predstavy sú zovšeobecnenia založené na rozhovoroch. Nie každý človek, ktorý sa snaží vyliečiť z následkov ťažkého detstva, sa naučil tieto škodlivé lekcie, ale vo väčšine prípadov je dôležité zbaviť sa týchto presvedčení, aby mohol žiť slobodný a šťastný život. Uvedomenie si týchto a ďalších nesprávnych presvedčení je prvým krokom k uzdraveniu.

1. “V láske sú vždy skryté motívy a nástrahy.”

Dieťa si uvedomí, že láska sa nikdy nedáva len tak: treba si ju zaslúžiť a môže byť odňatá ako trest za zlé skutky. Láska sa stáva predmetom vyjednávania. Tento skreslený pohľad na lásku je bolestivý.

2. “Existujú len víťazi a porazení, úspešní ľudia a porazení”

V rodinách, kde sa akceptuje bojkot a obetný baránok, sa dieťa často mení na bledý tieň svojho skutočného ja.

Zdá sa, že z neho zostáva len jedna základná charakterová črta

Ak má matka výrazné narcistické črty alebo potrebu kontroly, buď sa k dieťaťu správa opatrne a priaznivo, alebo ho odmieta a ignoruje – tretia cesta neexistuje. Nemilované dieťa si zvnútorňuje skreslený sebaobraz z detstva a nepochybuje o jeho pravdivosti.

3. “Šikanovanie je norma.”

Ako už bolo spomenuté, do určitého momentu je každé dieťa presvedčené, že prijaté poriadky v jeho rodine sú normou a je to tak všade. Aj urážky sa niektorým deťom začnú zdať normálne a v dospelosti si často ani neuvedomujú, že ich niekto uráža, kým ich na to niekto neupozorní. A ani potom sa nebudú brániť, ale budú hľadať výhovorky pre urážajúceho:

  • “Je temperamentný a veľa vecí hovorí zo zlosti, nemyslí to vážne.”
  • “Neuvedomuje si, že to, čo hovorí, mi ubližuje.”
  • “Veď sú to len slová a nič viac.”

4. “Pocity nás robia slabými a zraniteľnými.”

Túto mylnú predstavu ani netreba vysvetľovať. Zvlášť často si ho vytvára niekto, kto bol vysmiaty a nazvaný mäkkým, keď sa odvážil prejaviť svoju bolesť.

5. “Každý sa môže spoľahnúť len sám na seba.”

Deti si myslia, že ak nimi opovrhujú vo vlastnej rodine, ostatní ich nebudú mať radi a nebudú sa o nich starať. Keď vyrastú, trpia tým, že sa nemôžu cítiť milované a spriaznené s nikým a nikde. Je to rovnako bolestné ako uvedomenie si, že vás nemiluje človek, ktorý vás priviedol na svet.

6. “Citová intimita len bolí.”

Táto mylná predstava je škodlivá z niekoľkých dôvodov. Po prvé, učí vás zmieriť sa s nevhodným správaním druhých a veriť, že je to norma. Po druhé, poskytuje výhovorku, aby ste sa neusilovali o intimitu s druhými, aj keď v hĺbke duše po nej veľmi túžite. Sme presvedčení, že láska a intimita nám nedodajú silu, ale len nás vyčerpajú.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

18 hodín ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

2 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

3 dni ago

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia…

5 dní ago

Ste nepozorný, a to je úplne normálne. Prečo?

Čo je príčinou toho, že s pribúdajúcim vekom strácame schopnosť sústrediť sa? A dá sa…

6 dní ago

Prečo pociťujeme hnev a agresiu? Mali by sme s ňou bojovať?

Agresia je prirodzenou súčasťou ľudského života. Je to inštinktívna reakcia, ktorá sa zvyčajne objavuje v…

1 týždeň ago