Ospalosť a nedostatok energie sa môžu vyskytnúť z rôznych dôvodov. Na zvládnutie týchto pocitov nie je nevyhnutne potrebné piť kávu – postačia iné jednoduché a dokonca bezplatné metódy overené psychológmi.

Podľa štatistík 32 % ľudí na svete nedokáže začať svoj pracovný deň bez kávy. Horúci nápoj im pomáha sústrediť sa na prácu a zrejme aj nájsť silu na dokončenie úloh. Je však vždy taká potrebná? Podľa odborníkov existujú účinnejšie spôsoby, ktoré budú vyhovovať každému.

PREČO CÍTIME POTREBU ROZVESELIŤ SA?

Podľa psychológov môže byť dôvodom, prečo sa cítime málo energickí, nedostatok motivácie alebo narušená denná rutina.
Často sa túžba urobiť si prestávku na kávu alebo čaj objaví vtedy, keď človek stojí pred úlohou, ktorú nechce robiť alebo sa mu zdá veľmi zložitá a objemná. Z tohto dôvodu vzniká túžba odložiť úlohu a doplniť energiu, pretože dostupná energia nestačí na jej splnenie.

V takejto situácii káva pomôže len na chvíľu – najprv sa musíte zaoberať motiváciou, ktorá je dôvodom straty sily.

 

Ak sa človek dokáže zaujímať o to, čo robí,  energia sa zvyčajne objavia automaticky, bez vonkajšej podpory. Ak je motivácia normálna, ale objem úlohy je desivý, je potrebné rozdeliť ju na menšie čiastkové úlohy: to vytvorí istotu, čo presne treba urobiť, a zníži pocit strachu.
Ďalšou systémovou príčinou straty energie môže byť spôsob a rytmus života. Ak človek neustále chodí spať v rôznom čase a pravidelne nedospáva, pocit ospalosti počas dňa je ľahko vysvetliteľný: cirkadiánne rytmy organizmu sú narušené a hromadí sa neurotransmiter adenozín, ktorého nadbytok vedie k stavu únavy.
Napriek tomu sa niekedy únava môže objaviť nie kvôli systémovým problémom, ale “náhodne”: človek sa napríklad kedysi nemusel dobre vyspať, preťažil sa inými aktivitami, nakoniec sa prejedol alebo bol závislý od počasia. V takýchto prípadoch nie je vždy potrebné bežať na kávu – vhodné môžu byť aj iné spôsoby.

3 DUŠEVNÉ SPÔSOBY, AKO SA ROZVESELIŤ


Perinatálny psychológ odporúča obrátiť sa na vlastné emocionálne zdroje – venovať im pozornosť je rovnako dôležité ako dodržiavať zdravé stravovacie a spánkové návyky. Ponúka tri jednoduché spôsoby, ktoré pomôžu nielen nájsť silu na potrebné úlohy, ale aj lepšie pochopiť vlastné pocity.

 

Uveďte svoje úlohy podľa dôležitosti a naliehavosti

To vám umožní predstaviť si, čo musíte urobiť. Môže existovať niekoľko kategórií: dôležité a naliehavé, dôležité nie súrne, nedôležité súrne, nedôležité nie súrne. Takto môžete pochopiť, čo je vašou prioritou, a viditeľnosť realizovaného plánu môže dodať novú silu.

 

Rozdeľte veľké úlohy na malé

Napríklad: musíte napísať veľkú správu – rozdeliť ju na body; musíte vyriešiť skriňu s oblečením – rozdeliť ju na sektory s policami. Aj to pomôže zviditeľniť výsledok práce a môžete začať s tým, čo momentálne dokážete.

 

Trávte čas robením vecí, pri ktorých sa cítite nabití energiou

Pre rôznych ľudí to môžu byť rôzne aktivity: šoférovanie, meditácia, cvičenie, rozhovor s priateľom. Takéto rozptýlenie pomôže obnoviť zdroje, ktoré budú potrebné na dokončenie úloh.

 

ČERSTVÝ VZDUCH A VIAC: ČO EŠTE MÔŽE POMÔCŤ?


Niekedy sa túžba rozveseliť objaví kvôli nevhodným podmienkam prostredia. Podľa neuropsychologičky je “najväčším nepriateľom” akejkoľvek činnosti nedostatok svetla a kyslíka. Stojí za to uistiť sa, že miestnosť, v ktorej pracujete, je mierne chladná, dobre osvetlená a vetraná. Okrem toho môžete nájsť príval energie tým, že…

 

Krátka prechádzka

Aspoň na chodbe vlastnej kancelárie, ale lepšie je, ak sa môžete aspoň na pár minút prejsť vonku a nadýchať sa čerstvého vzduchu.

Malé cvičenie

Počas fyzickej aktivity sa vylučujú endorfíny, ktoré spôsobujú pocit potešenia a tiež zvyšujú syntézu neurotransmiterov, ako sú dopamín a serotonín. Toto cvičenie celkovo zlepší krvný obeh, čo ovplyvňuje vnútorné orgány aj mozog, vďaka čomu sa budete cítiť povzbudení a plní energie.

Spotreba vody

Pitie vody pomáha chrániť sa pred dehydratáciou, ktorá sa prejavuje zníženou energiou. Ďalším spôsobom je jednoducho si umyť tvár studenou vodou, čím sa rýchlo zbavíte ospalosti.

Podľa psychológov vám tieto jednoduché spôsoby, ktoré sú dostupné v kancelárii aj doma, pomôžu povzbudiť sa a vyhnúť sa závislosti od kofeínu a zbytočnému míňaniu.