Kategórie: Vzťahy a s*x

5 príznakov, že sa vaša zamilovanosť mení na závislosť

V počiatočnom štádiu romantickej komunikácie sa partner môže zdať ideálny – doslova sa jeden druhého nemôžete nabažiť, a to je úplne normálne, ale niekedy zamilovanosť začne prerásť do nezdravej náklonnosti a nie je také ľahké si to všimnúť. Psychológ vysvetľuje, ako si včas uvedomiť, že sa románik vyvíja nesprávnym smerom.

V žalúdku sa vám chvejú motýle, srdce vám takmer vyskočí z hrude a všetky vaše myšlienky sú len o milencovi, ktorého ste nedávno stretli. Tomu sa hovorí „energia nového vzťahu“ – máte pocit, že ste doslova očarení.

AKO DROGA

Pocit zamilovanosti sa podľa sexuologičky a psychologičky Kate Balestrieriovej dá prirovnať k silnej droge – všetko na partnerovi sa zdá byť dokonalé a čarovné. Hladina dopamínu je zvýšená, ale na druhej strane serotonín môže byť na spadnutie – a ten je zodpovedný za pocity naplnenia. Preto máme pocit, že „opojenie“ z toho, že sme s niekým stále, nám nestačí – chceme s ním tráviť čoraz viac času.

Fáza medových týždňov môže trvať od niekoľkých mesiacov až po dva roky – závisí to však od konkrétneho človeka a povahy vzťahu. Najčastejšie sa končí po 6 až 12 mesiacoch – to však neznamená, že láska a vášeň zmiznú. V pozitívnom scenári prerastú do hlbšieho a stabilnejšieho puta.

Ale, žiaľ, v niektorých prípadoch sa veci nemusia skončiť tak ružovo: úplné rozuzlenie v partnerovi sa premení na problémy v rôznych oblastiach života.

Kate Balestrieri odporúča venovať pozornosť nasledujúcim znakom, že city vám pohltili hlavu a je čas prísť k rozumu. Zamyslite sa nad tým, či ste:

1. PRESTALI VENOVAŤ ČAS INÝM DÔLEŽITÝM ĽUĎOM

Chcete s partnerom komunikovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni – to je pochopiteľné. Ak vás však núti zabúdať na rodinu a priateľov, mali by ste sa mať na pozore. Bez ohľadu na to, ako veľmi ste zamilovaní, nemusíte sa izolovať od ostatných blízkych – môžete s nimi a so svojím partnerom komunikovať paralelne. V opačnom prípade ide o nezdravé pripútanie k milovanému, o fixáciu na neho.

2. OPUSTIL SVOJE KONÍČKY

Zdá sa, že ste zahltení „energiou nových vzťahov“, pretože ste prestali venovať čas svojim koníčkom. Spomeňte si: chodíte ešte do posilňovne, učíte sa francúzštinu, čítate knihy, bicyklujete? Alebo je teraz vaším jediným objektom pozornosti nový partner?

Ešte horšie je, ak nový románik ovplyvňuje váš postoj k práci. Zamyslite sa nad tým: často sa vám stáva, že meškáte a odkladáte veci na neskôr?

3. RÝCHLO ROBÍTE OSUDOVÉ ROZHODNUTIA

Ste pod vplyvom eufórie, čo znamená, že v tomto stave by ste nemali robiť dôležité rozhodnutia. Dedeker Winston, spoluautor knihy „Multiamoria: Základné nástroje pre moderné vzťahy“, trvá na tom, že v prvom roku vzťahu by ste nemali nič podpisovať: ani žiadosť na matriku, ani nájomnú zmluvu, ani pracovnú zmluvu, ktorá vám umožní presťahovať sa do iného mesta alebo krajiny len preto, aby ste mohli byť spolu.

Odborník upozorňuje: vzťahu treba dať aspoň rok na vzostupy a pády, aby ste lepšie spoznali toho druhého.

4. MENIACI SA VKUS

Keď sa zamilujeme, prirodzene sa zaujímame o všetko, čo milovanú osobu fascinuje – čo číta, pozerá, počúva. Podvedome si môžeme osvojiť jeho spôsob reči, obľúbené slová, dokonca sa aj obliekať podobným spôsobom. Mimochodom, medzi najlepšími priateľmi sa to tiež stáva pomerne často.

Zároveň je dôležité nepremeškať moment, keď začnete strácať vlastnú individualitu, vzdáte sa svojich preferencií v oblasti jedla, životného štýlu, oblečenia – v prospech vkusu svojho partnera, chcete sa mu ešte viac zapáčiť.

5. IGNOROVANIE PARTNEROVÝCH CHÝB

Ďalším znakom toho, že zamilovanosť sa zmenila na nezdravú cestu: idealizujete si partnera natoľko, že si nevšimnete, v čom ste nekompatibilní, alebo si vysvetľujete jeho príliš kontrolujúce a nátlakové správanie, nedostatok rešpektu a iné znaky citového zneužívania. Je dôležité, aby ste aj v hurikáne citov, v ktorom sa nachádzate, zapojili kritické myslenie – a včas stanovili hranice.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

“Ja to mám lepšie!”: prečo sa niektorí ľudia tak radi chvália?

Chváliť sa, demonštrovať šťastie, ukazovať ideálny život - to sa už dávno stalo niečím bežným…

13 hodín ago

Prečo sú poruchy spánku škodlivé pre mozog

Hodinové zmeny alebo zmeny v dennom režime môžu mať výrazný vplyv na emocionálny stav človeka.…

1 deň ago

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

2 dni ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

3 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

4 dni ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

5 dní ago