Kategórie: Sebapoznanie

5 najčastejších vecí, ktoré spôsobujú problémy ľuďom s veľmi vysokým IQ

Superinteligenti často zlyhávajú vo veciach, ktoré sú pre ľudí s priemernou inteligenciou ľahké. Otestujeme to?

Zdá sa, že tí, ktorých príroda obdarila výnimočnými intelektuálnymi schopnosťami, majú v živote mnoho výhod v porovnaní s tými, ktorí v tomto zmysle nemajú toľko šťastia. Psychológovia a psychoterapeuti si však dobre uvedomujú, že ľudia s veľmi vysokým IQ majú často osobnostné črty, ktoré im robia problémy robiť veci, ktoré sú pre menej intelektuálne nadaných ľudí jednoduché.

Tu je uvedené, o čo ide….

1. ZDVORILÉ ROZPRÁVANIE (SMALL TALK)

Ľahké, nezáväzné rozhovory „o počasí“ nevyhnutne vznikajú, keď sa napríklad ráno stretnete s kolegami pri automate na kávu, keď si niečo kupujete od známeho predavača alebo keď uviaznete vo výťahu s cudzími ľuďmi. Pre väčšinu z nás sa takéto klábosenie o ničom – len daň zdvorilosti – deje celkom prirodzene a nepozorovane, a dokonca máme z takejto komunikácie potešenie. Ale pre ľudí s veľmi vysokým IQ môže byť vyhliadka na small talk zastrašujúca a samotný akt rozprávania o ničom môže byť utrpením.

Je to spôsobené tým, že títo ľudia zvyčajne chcú, aby rozhovory stimulovali ich intelekt, aby ich prinútili premýšľať – samotná myšlienková aktivita, nové nápady, ktoré vznikajú v procese komunikácie, spôsobujú uvoľňovanie „hormónu potešenia“ dopamínu v mozgu. Prázdne, povrchné rozhovory zo zdvorilosti nič také nespôsobujú a spôsobujú intelektuálovi nudu, opustenosť, únavu a duševné vyčerpanie.

2. DRŽANIE KROKU S MÓDOU

Držať krok s modernými trendmi, sledovať najnovšie módne trendy, vedieť, čo sa nosí, na čo sa pozerá, o čom sa hovorí – to všetko môže byť pre bežných ľudí celkom prirodzené, ale nie pre superintelektuálov.

Pre nich je uistenie sa, že vrchná časť oblečenia ladí so spodnou alebo že košeľa je zastrčená, alebo naopak, nie je zastrčená do nohavíc, ako je to módne túto sezónu, príliš triviálnou úlohou, ktorá rozhodne nie je prioritou. Vysoko inteligentní ľudia jednoducho nemajú motiváciu plytvať duševnou energiou na takéto triviality; nespôsobuje im to nič iné ako nudu a únavu.

3. PRIATEĽSTVO A OSOBNÝ ŽIVOT

Udržiavanie priateľských a romantických vzťahov môže byť výzvou aj pre veľmi inteligentných ľudí. Namiesto toho, aby sa spoliehali na svoje pocity a emócie, nechali situáciu plynúť a nechali ju prirodzene sa vyvíjať, snažia sa do procesu nadväzovania kontaktov s druhými vniesť svoj intelekt, čo všetko len komplikuje.

Okrem toho majú superintelektuáli často zvýšenú potrebu súkromia a osobného priestoru, čo tiež neprospieva vzťahom.

Ďalšou vecou, ktorá sťažuje vytvorenie dôvery a intimity s romantickým partnerom, je zvýšená citlivosť na fyzický dotyk, ktorú majú niektorí ľudia s vysokým IQ.

4. OVLÁDANIE EMÓCIÍ

Vysoko inteligentní ľudia majú tendenciu mať analytickú, logickú myseľ, ale nie sú veľmi dobrí v ovládaní svojich emócií – môžu byť podráždení, netrpezliví a náchylní k výbuchom hnevu.

Môže to zhoršiť precitlivenosť na hlasné zvuky, jasné svetlá a iné podobné podnety, ktorá sa prejavuje u niektorých ľudí s veľmi vysokým IQ.

5. SPÁNOK

Vedľajším účinkom nadmerne vyvinutého, hyperaktívneho intelektu je nespavosť. Ich mozog má jednoducho problém vypnúť.

Keď idú spať, títo ľudia stále na niečo myslia, prežívajú v mysli niektoré problémy a rozhovory z celého dňa. Zvyčajne majú tendenciu zaoberať sa svojimi neúspešnými interakciami s inými ľuďmi a ešte dlho po tom, ako sa všetko skončí, si môžu namiesto spánku v mysli donekonečna prehrávať nepríjemné situácie a premýšľať o tom, prečo sa niečo pokazilo a ako mali reagovať alebo konať.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 charakteristiky ľudí, ktorí porušujú hranice iných ľudí

Mnohí ľudia majú pravidelne problémy s ochranou svojich hraníc: sme zvyknutí komunikovať pokojne a snažíme…

2 dni ago

Päť znakov silnej ženy

Žena v domácnosti alebo kariéristka - na tom nezáleží. Sila ženy nespočíva v úlohe, ktorú…

4 dni ago

Ako prestať odkladať veci: 3 jednoduché techniky

Máte pripraviť veľkú správu a chodíte po dome a premýšľate, kde ešte umyť, upratať a…

5 dní ago

Ako sa dozviem, kto som?

Dnes máme viac možností žiť svoj život podľa svojich túžob. Môžeme sa ľahšie vzdať presvedčení,…

6 dní ago

Ako sa vyrovnať s depresiou: osobné skúsenosti a odporúčania pre vás a vašich blízkych

Niekto dodnes neverí v existenciu depresie, niekto sa jej bojí alebo ju považuje za jeden…

7 dní ago

Osem znakov, že ste empatik

O výhodách a spôsoboch, ako rozvíjať empatiu nečítal (a nenapísal) desiatky článkov, zdá sa, len…

1 týždeň ago