Kategórie: Sebapoznanie

5 najčastejších snov: interpretácie psychológov

Je prekvapujúce, že ľudia na celom svete snívajú o rovnakých veciach.

V rôznych kultúrach sa snom zvyčajne pripisuje mystický význam, verí sa, že ich tajomné zápletky majú symbolický význam a môžu veľa povedať o minulosti a budúcnosti. Nie bez dôvodu bolo umenie výkladu snov vždy také populárne.

Pre každého človeka sú jeho sny naplnené len jemu zrozumiteľnými symbolmi a významami, ako sa však ukazuje, existujú univerzálne motívy snov, ktoré snívajú ľudia bez ohľadu na kultúrne prostredie.

Tu je päť najčastejších situácií, s ktorými sa všetci v snoch stretávame, a čo môžu podľa psychológov znamenať.

1. PÁD

Ide o najobľúbenejší snový motív, ktorý často sprevádzajú pocity zraniteľnosti a straty kontroly. Z psychologického hľadiska môže pád symbolizovať strach z neúspechu, zlyhania, pocit chaosu v osobnom živote. Ďalším výkladom je potreba prekonať zábrany a vnútorné zmeny.

2. LIETANIE

Keď vo sne lietame, tak sme na rozdiel od pádu nejakým zázračným spôsobom oslobodení od váhy zemskej gravitácie. Takéto sny symbolizujú túžbu po slobode, oslobodení, prekročení tela, nie nadarmo ich zvyčajne sprevádza pocit ľahkosti, šťastia, opojenia, eufórie.

3. PRENASLEDOVANIE A ÚTEK

Keď v sne pred niekým utekáme, unikáme, skrývame sa, máme strach, niekto nás prenasleduje, môže nás napadnúť, hrozí nám neznáme nebezpečenstvo – to všetko sú prejavy veľmi hlbokých, základných inštinktov.

Z psychologického hľadiska môžu takéto sny symbolizovať neochotu čeliť nevyriešeným konfliktom a problémom, s potláčanými pocitmi a emóciami. Útek a prenasledovanie môžu tiež odrážať situáciu, v ktorej už nie ste schopní znášať vonkajší tlak na vás alebo vnútorný nepokoj.

4. STRATENIE ZUBOV

Je zvláštne, že sny, v ktorých prichádzame o zuby, sú prekvapivo časté. Často sa spájajú s pocitmi úzkosti, trápnosti a zraniteľnosti. Takéto sny môžu symbolizovať strach zo starnutia, stratu vitality alebo problémy so sebaobrazom.

Na druhej strane môže strata zubov signalizovať vnútornú potrebu obnovy, znovuzrodenia, zbavenia sa starých zvykov alebo presvedčení, ktoré bránia osobnému rastu.

5. VEREJNÁ NAHOTA

Sny, v ktorých sa ocitnete nahí pred všetkými čestnými ľuďmi, sa zvyčajne spájajú so silnými pocitmi hanby a neistoty. Z psychologického hľadiska takéto sny symbolizujú strach z odsúdenia, odmietnutia a verejnej kritiky. “Nahé” sny môžu tiež odrážať neistotu ohľadom vlastného vzhľadu alebo túžbu skryť svoje slabosti a neresti.

Z hľadiska klasickej aj modernej psychológie štúdium snov otvára okno do hlbín nášho podvedomia. Práve prostredníctvom týchto zvláštnych, nelogických, nelineárnych, niekedy úplne divokých príbehov, ktoré sa nám ukazujú v snoch, sa dostávame do kontaktu so svojím skutočným ja, ktoré je skryté pod povrchom našej dennej osobnosti.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Muž vás nepriťahuje: 5 znakov ľahostajnosti

Mali by ste napísať mužovi, ak vám neodpovedal na predchádzajúcu správu? Je vhodné navrhnúť stretnutie…

9 hodín ago

2 techniky, ktoré pomôžu páru dohodnúť sa na dovolenke

On chce ísť na ryby a ona chce ísť k mame. Ako nájsť spoločnú reč…

2 dni ago

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

3 dni ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

4 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

5 dní ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

6 dní ago