Kategórie: Vzťahy a s*x

3 skryté dôvody, prečo sa stále znova a znova ocitáte v toxických vzťahoch

Ak dokážete určiť svoju slabinu, ktorá spôsobuje, že neustále robíte zlé rozhodnutia, budete mať nádej, že sa vám podarí prelomiť tento cyklus a získať späť seba samého. Tu sú tri najčastejšie skryté dôvody, ktoré vás môžu tlačiť k ľuďom, ktorí vám spôsobujú bolesť a trápenie.

1. NESPRACOVANÁ TRAUMA Z DETSTVA

Negatívne zážitky z detstva majú silný vplyv na to, ako vnímame vzťahy, a zanechávajú na našej duši hlboké emocionálne jazvy, ktoré ovplyvňujú naše správanie v dospelosti. Ak ste napríklad vyrastali v rodine, kde absentovala bezpodmienečná láska ako trieda a vaše citové potreby boli neustále odmietané, môžete podvedome vyhľadávať partnerov, ktorí sa k vám správajú rovnako. V hlave máte podvedomý scenár, že si lásku nezaslúžite, že si ju musíte zaslúžiť utrpením.

2. NÍZKE SEBAVEDOMIE

Ak si nie ste sebavedomí, nevážite si sami seba, nerešpektujete sa, môžete vyhľadávať vzťahy, ktoré budú odrážať váš negatívny pohľad na seba. Kontrola, ponižovanie, zneužívanie – to všetko vám pripadá normálne, pretože si nezaslúžite nič lepšie.

3. STRACH Z OSAMELOSTI

Pôvod tohto strachu môže spočívať v spoločenskom tlaku (napr. všetci vaši priatelia a priateľky majú vzťahy a vy nie) alebo vo vašej osobnej úzkosti súvisiacej s osamelosťou. Tento iracionálny strach spôsobuje, že ignorujete akékoľvek „červené vlajky“, tlačí vás do náručia narcistov a násilníkov a núti vás do akéhokoľvek vzťahu, len aby ste sa vyhli samote.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

1 deň ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

2 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

3 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

3 dni ago

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia…

5 dní ago

Ste nepozorný, a to je úplne normálne. Prečo?

Čo je príčinou toho, že s pribúdajúcim vekom strácame schopnosť sústrediť sa? A dá sa…

6 dní ago