Kategórie: Sebapoznanie

10 tipov, ktoré vám pomôžu vrátiť vášmu životu zmysel

Niektorým ľuďom stačí niečo tak jednoduché, ako je obľúbený koníček alebo vášeň, aby ich život stratil zmysel. Pre iných je to konanie dobra pre spoločnosť. Čo ešte môžete urobiť, aby ste opäť videli hodnotu svojej existencie?

Profesionálne vyhorenie, odchod detí do samostatného života, rozvod, odchod do dôchodku, strata milovanej osoby – tieto a mnohé ďalšie udalosti môžu prevrátiť náš bežný život naruby. V týchto situáciách môžeme mať pocit, že život stratil zmysel – nie je jasné, kvôli čomu vôbec ráno vstávame z postele.

“Keď stratíme niečo, čo bolo neoddeliteľnou súčasťou nás a nášho života, môžeme mať pocit, že už vôbec nerozumieme tomu, kto sme,” vysvetľuje psychológ a sociológ Matthew Lee z Harvardovej univerzity (USA). Tu radí, čo robiť, ak sa vám nedarí získať späť zmysel svojho života.

1. ZAMERAJTE SA NA SVOJE SILNÉ STRÁNKY

Spýtajte sa blízkych ľudí (môžu to byť priatelia, rodina alebo váš partner), čo im ako prvé napadne, keď si na vás spomenú? Na akého človeka sa navonok podobáte? Zaujímavý, vtipný, vzdelaný, milý, pozorný, kreatívny? Analyzujte spätnú väzbu a premýšľajte, ako môžete tieto vlastnosti uplatniť, aby ste dali zmysel svojmu životu a životu ľudí, na ktorých vám záleží.

2. PREMÝŠĽAJTE O PREKÁŽKACH, KTORÉ SA VÁM PODARILO PREKONAŤ

Možno budete môcť pomôcť iným, ktorí čelia podobným ťažkostiam. “Tým, že sa delíme o svoje životné skúsenosti s ostatnými, dávame svojmu vlastnému životu dôležitý zmysel,” zdôrazňuje Matthew Lee.

3. PREDSTAVTE SI, ŽE STE V LOTÉRII VYHRALI VEĽKÚ SUMU PEŇAZÍ

Čo by ste robili, keby všetky vaše finančné problémy zrazu zmizli? Išli by ste cestovať? Venovali by ste sa dobrovoľníckej práci? Ale aj tak by ste sa mohli pokúsiť tieto sny splniť, aj keď nie v plnom rozsahu! Nečakajte na dary osudu, ale začnite konať.

4. POZRITE SA, AKO SA ZMYSEL VÁŠHO ŽIVOTA ČASOM ZMENIL

Naše životné ciele a hodnoty majú tendenciu meniť sa s vekom. Premýšľajte o tom, čo dávalo vášmu životu zmysel v rôznych obdobiach vášho života – najmä v časoch zmien. Existujú nejaké ponaučenia z minulosti, ktoré vám budú užitočné v súčasnej situácii?

5. NAPÍŠTE KRÁTKU SPOMIENKU

Vaše životné skúsenosti sú veľmi cenné. Pokúste sa opísať najzaujímavejšie a najdôležitejšie príbehy zo svojho detstva formou krátkeho príbehu, pričom uveďte čo najviac podrobností a detailov. Snažte sa, aby vaše rozprávanie odpovedalo na dôležité otázky o vašom živote – práve na tie otázky, ktoré by ste sa radi opýtali vlastných rodičov a starých rodičov. Pre vaše deti a vnúčatá bude pravdepodobne zaujímavé a užitočné prečítať si vaše spomienky (ak nie teraz, tak v budúcnosti).

6. NÁJDITE SI VZORY PRE SEBA

Zamyslite sa nad tým, koho obzvlášť obdivujete? Čo môžete urobiť, aby ste sa stali podobnými týmto ľuďom?

7. PREČÍTAJTE SI KNIHU VICTORA FRANKLA “ČLOVEK HĽADÁ ZMYSEL”

“Viktor Frankl, jeden zo zakladateľov existenciálnej psychológie, prešiel počas vojny nemeckými koncentračnými tábormi. Všimol si, že aj v týchto obludných podmienkach sa našli ľudia, ktorí boli ochotní prejaviť veľkorysosť a podporiť iných. A práve oni dokázali zostať silní, zdraví a nažive dlhšie ako ostatní v neľudských podmienkach,” hovorí Matthew Lee.

8. ZAČNITE SA DELIŤ O SVOJE SKÚSENOSTI A VEDOMOSTI S OSTATNÝMI

Mnohí úspešní ľudia zdôrazňujú dôležitú úlohu, ktorú v ich kariére zohrali mentori. “Vzťah medzi mentorom a jeho chránencom je príležitosťou prejaviť starostlivosť a na oplátku získať uznanie a ocenenie. Je to často ten druh vzťahu, ktorý nám najviac chýba, keď sme starší,” poznamenáva Matthew Lee.

9. PREMÝŠĽAJTE O TOM, ČO MÔŽETE DAŤ SVETU

Na svete je veľa problémov a takmer každý z nás môže nejakým spôsobom prispieť k ich riešeniu. Čo sa vás osobne týka? Je to hlad? Životné prostredie? Nespravodlivosť? Chudoba? Čokoľvek iné? Vyberte si veci, ktoré sa vám zdajú najdôležitejšie, a premýšľajte o tom, čo by ste vy osobne mohli urobiť, aby ste svet trochu zlepšili (aj v malom). Môžete napríklad vyhľadať dobrovoľnícku organizáciu, ktorá potrebuje ľudí s vašimi schopnosťami.

10. NAPÍŠTE SVOJ NEKROLÓG

Toto je cvičenie, ktoré sa dá robiť v každom veku. Ako by ste chceli, aby si vás pamätali? Čo by ste chceli vidieť vo svojom súčasnom nekrológu, ktorý sa bude písať o mnoho rokov? Ak ešte nemáte žiadne špeciálne úspechy, na ktoré by ste mohli byť hrdí, nezabudnite, že nikdy nie je neskoro začať na nich pracovať.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

10 citátov moderných psychológov o šťastí a jeho tajomstvách

Pri príležitosti Medzinárodného dňa šťastia sme preštudovali knihy a rozhovory populárnych odborníkov súčasnosti - Alfrieda…

2 dni ago

5 postojov ľudí, ktorých vychovávali nároční rodičia

Často počúvame o ťažkých deťoch a tínedžeroch. Ťažkých rodičov však nie je o nič menej…

3 dni ago

Ako sa zmenil môj život po tridsiatke: 7 objavov

Mnohí ľudia sa s blížiacimi sa 30. narodeninami cítia znepokojení. Na jednej strane sme stále…

5 dní ago

6 znakov, že vám vzťah otravuje život

Rozpoznať toxický vzťah je mimoriadne ťažké, ak nie ste jeho svedkom, ale účastníkom. Kľúčom je…

6 dní ago

3 lekcie, ktoré zmenili môj život

Prečo sa cítime nešťastní, aj keď sa zdá, že nám v živote všetko klape? Možno…

7 dní ago

7 znakov, že vás život míňa

Nikdy nie je neskoro zamyslieť sa nad svojím životom a rozhodnúť sa pre zmenu, ale…

1 týždeň ago