Kategórie: Sebapoznanie

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok pozornosti. Samozrejme, všetci sme neustále niečím zaneprázdnení. Máme na práci tisíc rôznych vecí, na nič nemáme čas, ale zúfalo sa snažíme robiť všetko naraz. V dôsledku toho často zabúdame na svoje bezprostredné potreby.

Nie je možné stíhať všetko, hoci nás často presviedčajú, že by sme sa o to mali snažiť. Príliš často sa staráme o problémy iných ľudí a zabúdame na svoje vlastné. V skutočnosti vo väčšine prípadov nie je nič zlé na tom, ak niektoré veci, ktoré musíte urobiť, odložíte na iný deň. Je dôležité počúvať signály, ktoré nám dáva telo – ak nám jasne signalizuje, že jeho zdroje sú vyčerpané, doprajte si prestávku.

Tu je 10 príznakov, že sa dostatočne nestaráte o svoje potreby – fyzické, emocionálne a psychické.

1. ČASTO OCHORIETE

Podľa štatistík sa priemerný dospelý človek prechladne dva až trikrát ročne. Ak ochoriete častejšie, môže to byť spôsobené chronickým stresom, nedostatkom spánku, sedavým spôsobom života alebo nesprávnou výživou. Všetky tieto faktory oslabujú naše telo, čím sa stáva náchylnejšie na infekcie a iné ochorenia.

2. SI VYBÍJATE NA ĽUĎOCH OKOLO SEBA KVÔLI NIČOMU

Každý deň sa stretávame s niečím, čo nás rozčuľuje. Ak však neustále strácate nervy aj kvôli maličkostiam a vybíjate si zlosť na nevinných ľuďoch okolo seba, môže to byť spôsobené nedostatočnou starostlivosťou o seba.

Príčinami zvýšenej podráždenosti môžu byť napríklad nedostatok spánku, zvýšený stres, úzkosť a depresívne príznaky.

3. ČASTO POCIŤUJETE FRUSTRÁCIU

Nespokojnosť a pocity nespokojnosti (frustrácie) sú prirodzenou reakciou na stres. Keď sa o seba plne staráme, pocity frustrácie zvyčajne rýchlo pominú.

Chronický stres (vrátane stresu spojeného s nedostatočnou starostlivosťou o seba) však podkopáva naše sily a bráni nám vyrovnať sa s frustráciou, čo môže mať zlý vplyv na naše vzťahy s ľuďmi, ktorí sú pre nás dôležití – často si na nich začneme vybíjať frustráciu.

4. PRIATELIA A BLÍZKI SA OD VÁS VZĎAĽUJÚ

Keďže frustrácia a podráždenosť často vedú k výbuchom agresivity, ľudia okolo vás musia chodiť doslova po špičkách, pretože sa boja, že vyvolajú váš hnev. V dôsledku toho je nepravdepodobné, že by sa s vami chceli často stretávať.

5. BEZ ALKOHOLU, KOFEÍNU ALEBO INÝCH DROG SA NEZAOBÍDETE

Všetci niekedy potrebujeme v ťažkých dňoch trochu povzbudenia, ale ak máte pocit, že sa už nedokážete zaobísť bez rôznych druhov dopingu, je to znak zjavných problémov, ktoré je dôležité riešiť. Áno, alkohol alebo energetické nápoje nám môžu na krátky čas pomôcť cítiť sa lepšie, ale z dlhodobého hľadiska naše problémy len zhoršujú.

6. DO PRÁCE SA VÁM CHODÍ ŤAŽKO A NEPRÍJEMNE

Dokonca aj tým z nás, ktorí svoju prácu naozaj milujú, niekedy nevadí vziať si deň alebo dva voľna. Ak však neustále opúšťate projekty alebo úlohy, ktoré sa vám kedysi zdali zaujímavé, a plníte len minimum povinností, môže to byť znakom vyhorenia (ktoré je často spôsobené prepracovanosťou a nedostatkom starostlivosti o seba).

7. CÍTITE SA STÁLE UNAVENÍ A NEMÔŽETE SI DOSTATOČNE ODDÝCHNUŤ

Cítiť sa unavený po celý čas pre nič nie je normálne. Neustály nedostatok energie môže byť spôsobený nedostatkom spánku, odpočinku, voľného času a prepracovanosťou. Dostatočný odpočinok je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o seba.

8. STE NEUSTÁLE V STRESE A NEUSTÁLE SI ROBÍTE STAROSTI

Všetci sa z času na čas niečím trápime, ale ak cítite neustály tlak zo všetkých strán a nedokážete si ani na chvíľu oddýchnuť, je to signál od vášho tela: je čas vzdať sa niektorých povinností.

9. NEPAMÄTÁTE SI, KEDY STE SA NAPOSLEDY NIEČÍM ROZMAZNALI

Ak celý náš život pozostáva z práce, domácich prác a spánku, vyhorenie sa skôr či neskôr dostaví, je to takmer nevyhnutné. Zaslúžime si užívať si život a máme právo sa raz za čas rozmaznávať – napríklad objednať si hotové jedlo, keď sa nám po náročnom dni nechce variť, alebo si cez víkend dopriať hodinu navyše na ležanie v posteli.

10. “TVORIVÁ ISKRA” VO VÁS VYHASLA A PRESTALI STE SKÚŠAŤ NOVÉ VECI.

Ak vás všetko nudí, už vás nebavia činnosti, ktoré vás kedysi tešili, stratili ste chuť skúšať niečo nové – je to jasný znak toho, že príliš veľa pracujete na úkor voľného času a osobného života.

Pamätajte, že starostlivosť o seba nie je blahobyt a luxus, ale kľúč k dobrému fyzickému a duševnému zdraviu, bez ktorého nie je možné efektívne pracovať. Ak obetujeme osobný čas a odpočinok v prospech svojej kariéry, riskujeme emocionálne vyhorenie, ktoré môže podkopať všetky naše úspechy.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

2 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

3 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

3 dni ago

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia…

5 dní ago

Ste nepozorný, a to je úplne normálne. Prečo?

Čo je príčinou toho, že s pribúdajúcim vekom strácame schopnosť sústrediť sa? A dá sa…

6 dní ago

Prečo pociťujeme hnev a agresiu? Mali by sme s ňou bojovať?

Agresia je prirodzenou súčasťou ľudského života. Je to inštinktívna reakcia, ktorá sa zvyčajne objavuje v…

1 týždeň ago